Duikslachtoffer wordt door helikopter naar Delta Medicine gebracht

Delta Medicine verzorgt de opvang van duikslachtoffers in Nederland

Enkele weken geleden kregen wij melding van de kustwacht. Een duiker was in problemen geraakt op de Noordzee. Deze problemen kunnen ontstaan als een duiker te snel naar boven komt, bij een noodsituatie bijvoorbeeld. De gevolgen kunnen aanzienlijk toenemen als medische hulp niet vlot beschikbaar is. Best een uitdaging, aangezien duikers zich vaak op moeilijk bereikbare plekken bevinden. Delta Medicine, expertisecentrum duikers- en beroepskeuringen, heeft veel ervaring in het opvangen van duikslachtoffers. Delta Medicine is verantwoordelijk voor de 24/7 opvang van alle duikslachtoffers in Nederland samen met het AMC.

Melding kustwacht voor Delta Medicine: duikslachtoffer is onderweg per helikopter

De kapitein van een boot zo’n 75 km uit de kust van Oostende slaat alarm. Aan boord van zijn schip is een duiker onwel geraakt na een duik in de Noordzee. Delta Medicine krijgt een melding van de kustwacht. Op dat moment moet er snel geschakeld worden om de duiker naar het ziekenhuis te krijgen. Een NH 90 helikopter van de Belgische Zeemacht wordt direct ingezet om het slachtoffer op te halen. 

De helikopter brengt het slachtoffer onder begeleiding van een Medic naar de spoedeisende hulp van het Adrz ziekenhuis in Goes. Duikers worden altijd eerst op de spoedeisende hulp bekeken, zodat niet-duik gerelateerde aandoeningen door andere specialisten kunnen worden onderschept en behandeld. Deze samenwerking met het Adrz is essentieel.

NH 90 helikopter van de Belgische Zeemacht brengt duikslachtoffer naar het Adrz ziekenhuis in Goes voor behandeling bij Delta Medicine.

Vervolgens wordt het slachtoffer, na onderzoek door de duikerarts van Delta Medicine, direct in de hyperbare kamer van Delta Medicine behandeld. 

Hyperbare zuurstoftherapie zorgt dat de bloedstroom van de duiker vrijkomt

Bij de duiker is decompressieziekte ontstaan tijdens het duiken. Dat betekent dat er lucht-/gasbellen in het bloed en in het weefsel van de duiker zijn vrijgekomen. Deze bellen blokkeren de bloedstroom. Door het toedienen van 100% zuurstof onder druk in de tank worden de bellen weer in elkaar geduwd. De patiënt ondergaat verschillende behandelingen in de zuurstoftank in de dagen na het ongeval. Dit vormt de basis van het herstel.

Delta Medicine behandelt veel duikers in de hyperbare zuurstoftank. De hierdoor opgedane kennis komt ten goede bij het uitvoeren van andere activiteiten, zoals duikkeuringen. Delta Medicine is het expertisecentrum op het gebied van duikkeuringen en diverse beroepskeuringen, ondergronds bouwen en diverse personele overheidskeuringen. 


Benieuwd welke keuringen wij precies aanbieden? Neem een kijkje op onze website.